Spørgsmål og svar om kolik

Hvis du har det bare en lille smule, som jeg havde det, da kolikken for alvor begyndte at slå igennem, så har du en million spørgsmål; ikke mindst: Hvad er kolik og hvordan kan jeg komme af med det igen? Tjek de mest typiske spørgsmål om kolik her – og få svar på dem alle!

 

Hvad er kolik?
Kolik er, når et spædbarn græder. Meget. De medicinske definition er, at der er tale om kolik, når et barn græder mere end tre timer pr. dag, mere end tre dage om ugen, uden at der i øvrigt er noget i vejen med barnet. Det vil altså sige, at hvis ens barn græder meget, så er det vigtigt at få det undersøgt hos lægen, før man beslutter sig for, at det må være kolik. Der kunne jo i teorien være noget andet galt, og det er selvfølgelig vigtigt at få konstateret/udelukket.

Er der tale om kolik, vil det som regel begynde at vise sig, når barnet er omkring 3 uger gammel, og vil i de fleste tilfælde forsvinde af sig selv, når barnet er omkring 3 måneder gammel. Derfor kalder man det også 3-måneders-kolik.

 

Kan man slet ikke trøste et kolikbarn?
Når et barn græder, skal man selvfølgelig altid sikre sig, at der ikke er noget i vejen: At barnet ikke trænger til opmærksomhed, mad, en ren ble eller en lur. Det gælder også for kolikbørn. Men har dit barn kolik, vil du ofte opleve, at selvom du har tjekket alle disse ting, og gråden ikke skyldes dem, så kan barnet stadig ikke trøstes.

Det er desværre en del af det at have et kolikbarn, og det er vanvittigt frustrerende, når junior bare græder og græder helt utrøsteligt. Men hold ud! Giv din baby så mange kærtegn og så meget tryghed, du overhovedet orker – og så tilgiv dig selv, hvis du engang imellem bliver nødt til at tage en pause fra skrigeriet

->-> Lav din egen blog og tjen penge på din blog. Se mere her

Hvad skyldes kolik?
Desværre ved man ikke, hvad kolik skyldes. Men der er mange teorier. Nogle mener, det skyldes luft i maven, andre mener allergi, andre igen mener, at nogle børn bare har svært ved at håndtere alle de nye indtryk og derfor har svært ved at falde til ro.

Sandheden ligger nok i, at der kan være mange årsager til, at et barn græder så meget, som et kolikbarn gør. Det er desværre bare umuligt at finde ud af, hvad der er grundt til at lige dit barn græder. Som oftest er det bare at prøve sig frem med forskellige behandlinger, og så håbe på at noget hjælper. Og ellers så bare glæde sig over, at det nok skal gå over af sig selv.

 

Hvordan foregår et liv med kolik?
En hverdag med kolik kan være utrolig svær at forstå for folk, der ikke har prøvet at stå i det. Et barn med kolik græder som ofte mere end 3 timer om dagen – tit meget mere! – og som regel er det tit om eftermiddagen og aftenen at gråden for alvor går i gang. Men det kan svinge meget, og for nogle er det nærmest i døgndrift.

Udover den gnavende frustration og tankerne om man gør noget forkert, så betyder kolikken også, at man sjældent får sovet. Måske kun et par usammenhængende timer hver nat, før hele cirkusset går i gang igen, og det betyder at du bliver fuldstændig drænet for energi og overskud Du kan dårligt tænke en sammenhængende tanke, og tit må du bare sidde og kigge på dit barn og tænke ”hvorfor”.

Når man står midt i kolikken er det derfor helt uendeligt udmattende, og derfor er det også vigtigt at tage imod al den hjælp, man kan få, så man engang i mellem kan få nogle pauser fra gråden. Om det så bare er nogle timer.

Den gode nyhed er imidlertid, at det nok skal gå over. Det er bare et spørgsmål om tid, så får du roen tilbage i dit liv. Og for hver dag, der går, er du tættere på den dag.

 

”Kan man bytte sit barn til et andet?”?
Når ens barn skriger helt utrøsteligt, så føles det nærmest som om, at noget går i stykker inde i en. Man vil så gerne hjælpe den lille stakkel, men samtidig kan man også sidde og nærmest blive vred på den lille. For hvor er det dog urimeligt, at han/hun bare græder og græder hele tiden. Hvor er det dog ødelæggende for alting!

Jeg tror, at de fleste forældre til kolikbørn har taget sig selv i et kort sekund at tænke, om man kan få sit barn byttet til et andet. Eller at det var meget bedre, før vi fik barnet. Måske endda værre tanker end det. – Og splitsekundet efter har følt et anfald af dårlig samvittighed, for hvordan kan man dog overhovedet tænke sådan?! Hvad er man for et menneske?

Svaret til det er, at man er et fuldstændig normalt, men helt og aldeles udmattet menneske. Det er naturligt, at tankerne kan strejfe dig – det, som er vigtigt er jo, at man ikke handler på tankerne. At man jo netop får dårlig samvittighed af at tænke dem, er kun et sundhedstegn.

Men begynder du at få de tanker, så tag det samtidig som et alvorligt tegn på, at du bliver nødt til at få en pause. Få familie eller venner til at passe barnet for dig en aften – måske endda en weekend – så du og din partner kan få sovet lidt og måske også snakket lidt sammen. Det er der jo heller ikke overskud til i hverdagen. Bare et par timers pause, kan betyde et helt nyt overskud, og det er virkelig vigtigt, at man sørger for at få det med jævne mellemrum.

 

Hvordan stopper kolik igen?
For de fleste stopper kolikken af sig selv, når barnet er omkring 3 måneder gammel. For nogen kan det dog trække lidt ud, og i enkelte tilfælde kan kolikken husere helt op til barnet er 6 måneder. Det er dog heldigvis sjældent.

Kolikken kan stoppe fra den ene dag til den anden, eller stille og roligt forsvinde ved at blive lidt bedre dag for dag. Det er helt forskelligt fra barn til barn. Er det arveligt? Der er ikke noget, der tyder på, at kolik er arveligt, og har jeres første barn fået kolik er det ikke ensbetydende med, at jeres næste også vil få det.

 

Skal man gå til lægen, hvis man har mistanke om kolik? 
JA! I det hele taget skal du altid gå til lægen, hvis dit barn græder meget. Det er vigtigt at få barnet undersøgt, så man kan udelukke, at der er noget andet i vejen.

Hvis lægens diagnose ender med at være kolik, så er det desværre begrænset hvor meget, han/hun kan hjælpe dig, i og med at man jo endnu ikke rigtigt ved, hvad kolikken skyldes. Men ofte vil de henvise til at forsøge med Mylicon-dråber.

 

Hvor mange børn får kolik?
Omkring 15% af alle nyfødte, og dem er der ca. 60.000 af om året i Danmark alene. Så det er i omegnen af 9000 børn om året.

 

Kan man helbrede kolik?
Nej, desværre. Men man kan dog gøre rigtig meget for at gøre det meget bedre. Du kan læse mere om de forskellige behandlingsmetoder her

 

Hvad kan man gøre for at hjælpe et barn med kolik?
Du kan give barnet så meget trøst og omsorg, som du overhovedet orker. Varme bade, massage og masse af kropskontakt er vigtigt for at barnet føler sig så trygt som muligt. Det er ikke anderledes for barnet end for os voksne: Når man er ked af det, er det dejligt med omsorg og nærhed.

 

Betyder rygning noget for kolik?
Ja, det ser ud til, at der er en større risiko for at få et kolikbarn, hvis man ryger eller bruger nikotin-erstatning under graviditeten.

 

Betyder morens kost noget for kolikken?
Nogle undersøgelser viser, at der er en lille sammenhæng mellem kolik og børn, som senere udvikler mælkeallergi. Så hvis du ammer dit barn, kan du prøve selv at holde dig fra at drikke mælkeprodukter i en periode og se, om det hjælper. Får dit barn mælkeerstatning, så prøv at skifte til et af de allergifri mærker.

 

Gør jeg noget forkert?
Højst sandsynligt ikke. Men det er en tanke, som sikkert vil ramme alle forældre med et kolikbarn, især hvis det er ens første barn. For hvorfor er det øjensynligt så nemt for alle andre at få børn? Man må da gøre et eller andet galt. Men nej! Du gør sikkert alt det rigtige – kolik er bare noget rigtigt møg, og sådan er det! Men når det er sagt, så gå selvfølgelig altid hellere end gang for meget til lægen/sundhedsplejersken end en gang for lidt, hvis du er i tvivl om noget! Men det gælder også for børn, der ikke har kolik.

 

Hvordan skal vi som forældre komme igennem koliktiden?
Du skal sørge for at få nogle pauser og for at tale åbent med din partner om, hvordan du har det. Og omvendt. Det er en vanvittigt frustrerende tid for jer begge, og det nytter ikke noget at rette skytset og frustrationerne mod hinanden. I gør begge alt det, I kan. Og I er begge udmattede; også selvom du måske føler, at det er dig, der står med det hele.

Tag nogle pauser. Få familie eller venner til at hjælpe, og har du ikke det i nærheden, så tag en snak med din sundhedsplejerske om hvilke muligheder, der er for aflastning i dit område. Kom lidt væk hjemmefra. Gå en tur, mens nogen passer dit barn. Tag måske væk en helt weekend, eller bare et par timer. Det er faktisk utroligt så lidt, der skal til, for at man pludselig føler overskud igen, men de små breaks er altså helt og aldeles nødvendige for at komme igennem de opslidende måneder.

 

Kan barnet senere i livet huske, at det har haft kolik?
Nej, og der er heller ikke noget, der tyder på, at de på nogen måde får mén af det senere hen.

 

Er kolik et nyt fænomen eller har man altid kendt til det?
Det har altid eksisteret. Helt tilbage for omkring 2000 år siden, beskrev den græske læge Claudius Galen fænomenet. Hans bedste kur var at give barnet en sut, vugge det og måske nynne en beroligende sang.

 

->-> Drømmer du om at lave din egen blog? Se priser på ny blog eller ny hjemmeside her

Foto: Imagery Majestic


1 Comments

  1. Som nævnt på denne side mener nogen at kolik kan skyldes luft i maven. Se efter anti-kolik sutteflasker når du skal finde en sutteflaske til din baby. Bla. producerer NUK sutteflasker med en ventil i sutten, som sørger for at lukke luft ind i flasken når babyen sutter. På den måde mindskes risikoen for at barnet sluger en masse luft under fodring.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*