Kolik eller reflux?

Som jeg også har skrevet et andet sted på siden her, så er det naturligvis altid vigtigt at gå til lægen, hvis ens barn græder meget. Hellere gå en gang for meget, end en gang for lidt.

En af de ting, som kan minde lidt om kolik, men som ikke er det, og som der derfor findes en konkret behandling for, er Reflux. Det kan ligne kolik, fordi ens baby typisk græder rigtigt meget og vrider sig på samme måde, som når det er kolik, der er på spil. Men grunden til at barnet vrider sig, er, at det rent faktisk har rigtigt ondt.

Hvad er Reflux?
Reflux er lidt at sammenligne med de sure opstød, man også som voksen kan få. Det er mavesyre, der kommer op i spiserøret, hvor det både smager dårligt og kan svide rigtigt meget. Har et barn reflux, så virker den lukkemuskel, vi normalt har mellem mavesækken og spiserøret ikke korrekt, og det kan betyde, at der med jævne mellemrum kommer mavesyre op i spiserøret, hvilket kan være meget, meget ubehageligt. Selvfølgelig ikke mindst for et lille barn, der ikke forstå, hvorfor det gør ondt.

Man kan som regel klare en omgang reflux med syreneutraliserende medicin, men kan i nogle tilfælde skulle gennemgå en operation.

Sådan kan du hjælpe et barn med reflux
Har du mistanke om, at dit barn har Reflux, skal du en tur til lægen. Men samtidig kan du også selv hjælpe dit barn. Sørg for at give flere, små måltider, fremfor et stort og vær opmærksom på, at barnet ikke ligger ned i op til en times tid efter, det har spist. Det skal helst holdes oppe på en eller anden måde, så syren ikke får frit løb.

Reflux kan være meget ubehageligt, mens det står på, men det kan behandles, så også det skal nok komme til at gå over igen.

Reflux bliver også ofte stavet Refluks. Det latinske navn er gastroesophogeal reflukssygdom

Du kan læse mere om Reflux på Sygdoms.com

 Foto: 123rf.com


Leave a comment

Your email address will not be published.

*