Hvad er kolik?

 

Hvad er kolik egentlig? Altså udover at det er en tilstand, hvor du står og kigger ned på dit skrigende barn og bliver mere og mere ude af den, fordi du ikke kan regne ud, hvad der er alt med den lille? Du gør jo for pokker alt, hvad du kan, så hvorfor bliver den lille ny bare ved med at græde og græde og græde?

 

Velkommen til kolikkens verden!
Det er ikke for sarte sjæle at have et barn med kolik. Men desværre er det jo ikke noget, man kan fravælge. Et sted mellem 10-15 % af alle nyfødte får kolik, og selvom der selvfølgelig findes en lang række tricks og forslag, både til behandling af dit barn og beroligelse af dig selv, så kan kolik i sig selv ikke helbredes. For man ved simpelthen ikke, hvad kolik er og hvad, det skyldes.

 

Hvornår er det kolik?
Alle små børn tager sig selvfølgelig nogle skrigeture, og det er aldrig en behagelig oplevelse for forældrene. Som regel skyldes gråden at de er sultne, trænger til en sut, til at sove, til at blive skiftet eller måske bare holdt lidt om. Men sådan er det ikke for kolikbørn.

Man siger, at et barn har kolik, når der græder mere end 1 ½ time hver dag – og ikke kan trøstes på nogen måde. Men som regel vil et kolikbarn græde langt mere end det; oftest mere end tre timer om dagen.

Man kan dog ikke automatisk bare sige, at hvis er barn græder meget, så er det kolik. Kolik er en betegnelse for, at et ellers helt igennem sundt og raskt barn, bliver ved med at græder. Men før man kan sige, at det er dét, der er tilfældet, skal man selvfølgelig til lægen og få undersøgt sig barn. Det kan jo være, der er en anden grund end kolik til, at det græder, og det er vigtigt at få undersøgt.

 

Vores kolik
Jeg havde selv et barn med kolik, og jeg skal da love for, at hun græd i mere end tre timer om dagen. Som regel startede hun sidst på eftermiddagen, og fortsatte så til hen ad 23-tiden om aftenen. I slutningen af perioden havde hun imidlertid rykket tiderne en del, så dér skreg hun fra om formiddagen og stort set uden pause frem til ved 02-tiden om natten. Jeg behøver vel ikke at sige, at både min kæreste og jeg langsomt mærkede desperationen komme snigende.

Og i virkeligheden er netop forældrenes desperation nok det værste ved kolik. Barnet tager heldigvis ikke skade af at have kolik, men kolik kan sætte dybe rifter i både parforhold og selvværd hos vi forældre. Det er bl.a. også derfor at jeg har lavet denne side. Så I ved, at I ikke er alene og at det nok skal gå over. Det skal bare stås igennem.
>> En babyslynge kan give dig mere ro – find babyslynger her

 

Hvor lang tid varer kolik?
Som regel vil kolik stoppe, når barnet er omkring tre måneder, men lad være med at sidde og tælle dage og så bryde helt sammen, hvis dit barn ikke stopper med at græde præcis på tre-måneders dagen. Vores Maja er en stædig lille én, så hun fortsatte ufortrødent med sin kolik frem til hun var omkring fire måneder, hvilket selvfølgelig kun gjorde os endnu mere udslidte og bekymrede.

Men det er der altså ingen grund til. Det er ikke unormalt, at det kan trække en smule ud. Den gode nyhed er imidlertid, at kolikken nok skal gå væk, og det skønne, lille, søde og sjove barn, der gemmer sig inde bag ved, nok skal komme op til overfladen igen.

 

Hvor mange får kolik?
Kolik er helt utroligt opslidende, og i og med at 10-15% af de nyfødte får det, så er det er problem, som rammer rigtig mange. Alene i Danmark bliver der født omkring 60.000 børn om året, så det vil sige, at et sted mellem 6000-9000 børn om året – og deres forældre – lider af kolik.

Derfor er der også forsket meget i, hvad kolik er, men indtil videre har man ikke kunnet finde ud af, hvad det skyldes. Der findes imidlertid mange teorier om, hvad kolik er og hvad, det kan skyldes.

 

Hvad er kolik og hvad skyldes kolik?
Én teori er, at kolik skyldes kramper i maven/tarmene og kan afhjælpes med små, hyppige måltider i stedet for få, store måltider.

Andre mener, kolik skyldes allergi og kan afhjælpes ved at ændre på kosten, hvad enten barnet får brystmælk eller modermælkserstatning.

Andre igen mener, at kolik skyldes et overfølsomt nervesystem, der reagerer ekstra voldsomt på de mange nye indtryk, man får som baby.

Og der er også nogen, der mener, at kolik kommer af luft i maven og kan afhjælpes med de rigtige sutteflasker.

Folk mener rigtig mange ting om kolik.
Desværre har intet kunne bevises videnskabeligt, og derfor har man heller ikke fundet den mirakuløse, guldrandede, altid virksomme behandling, som sætter en stopper for kolikken med det samme.

 

Hvad kan man gøre ved kolik?

Til gengæld findes der en masse andre behandlinger, som nogen har gode erfaringer med – og som overhovedet ikke hjælper på andre.
Der findes også mange forslag til ting, du selv kan gøre og som måske kan hjælpe lidt på jeres kolik.

Det kan svinge utroligt meget og om de enkelte behandlinger og forslag vil hjælpe dit barn, er umuligt at sige på forhånd. Men det kan bestemt være værd at prøve! Om ikke andet så for at man som forælder føler, at man gør noget. For det er næsten det værste ved kolik. At man kan føle sig så fortabt og som om, at man ikke slår til, når ens barn bare græder og græder.

Men sådan er kolik. Så det er ikke dig, der er noget i vejen med eller dig, der gør noget forkert. Livet med kolik ér så uendeligt hårdt – det ved alle os, der selv har prøvet det.


Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot


Leave a comment

Your email address will not be published.

*